sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Tyylihistoriaa ja Turunlinna

Olimme luokan kanssa tiistaina Turunlinnassa tutustumassa tyylihistoriallisiin huoneisiin. Reissu oli mielenkiintoinen. Kiersimme ensin opettajamme Jolan kanssa huoneet läpi ja hän kertoi meille huoneista. Sitten saimme jokainen tehtäväksi valita kaksi huonetta, kuvata yleiskuva, kirjoittaa kuvailevia sanoja lähitarkastella tärkeitä/herkullisia yksityiskohtia ja piirtää muutama niistä.

Valitsin seuraavat huoneet:


Rokokoo-huone

Rokokoo oli vallitseva tyylisuunta Suomessa n. 1750-1775. Yleissävy on vaalea. Seinien alaosassa rintapaneeli, jonka yläpuolella ölyvärillä maalattu pellavakangas. Kaakeliuuni on peräisin Turusta.

Ranskalaistyyppinen tuoli, jossa pehmustettu selkänoja ja istuin. Ei tukiristikkoa

Yleisempi hollantilais-englantilainen tuoli, jossa vain istuinosa pehmustettu ja alhaalla tukiristikko.

Lipasto peräisin 1750-60 luvulta, valmistettu Tukholmassa.


Konsolikello. Valmistettu Tukholmassa 1735-1769.

Peili kullattua puuta.


Kattokruunu.Tästä huoneesta minulle tulee mieleen sanat: romanttinen, naisellinen, pienet koristeelliset yksityiskohdat, ruusut, hempeys, keveys.


Kustavilainen vierashuone


Kustavilainen tyyli omaksuttiin Ruotsista ja eli Suomessa noin vuosina 1780-1800. Paljon pastellisävyistä sinistä ja suoraviivaisuutta. Seinäpinnat koristeltiin nelikulmaisilla kuvioilla. Kalusteet ovat vaaleita lipastoa lukuunottamatta.

Kaakeliuunissa kaappimainen muoto, kaakeleissa uurnia, kukkia ja muita antiikin koristeaiheita. Yläosassa reliefikoristeinen otsikko.

Kustavilainen lipasto, ruotsalaista työtä 1780-luvulta.

Satullipeili 1770-luvulta.

Varhaiskustavilaisia tuoleja.

Tästä huoneesta tulee mieleen sanat: raikkaus, raidat, pienet kukat, siniset sävyt, rusetit ja suorat linjat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti