sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Kultainen leikkaus

"Luojan koodi luonnossa"Saimme kuulla hienon pikaesitelmän kultaisesta leikkauksesta sisustussuunnitelijoiden opettajalta, Pipalta. Hän esitteli asian erittäin intohimoisesti ja mielenkiinnolla. Seuraavassa tekstipätkässä selitetty vähän tarkemmin kultaista leikkausta. Teksti on kopioitu osoitteesta: http://digikuvaus.medianurkka.com/?p=159


Kultainen leikkaus
Ihmissilmää miellyttää yleensä kulttuurisesta taustasta riippumatta tietyt perusmuodot ja sommitelmat. Antiikin kreikkalaiset pohtivat “täydellisen muodon” problematiikkaa ja päätyivät kultaiseen leikkaukseen, jossa jana jaetaan kahteen osaan siten, että pidemmän osan suhde koko janan pituuteen on yhtä suuri kuin lyhyemmän osan suhde pidempään osaan.
Ehkä kuvataiteiden käytetyin ja yleisin sommittelu sääntö, jota käytettiin jo antiikin Egyptissä ja Kreikassa. Kultainen leikkaus perustuu matemaattisiin suhteisiin. Kultainen leikkaus tarkoittaa kuva-alan jakamista vaakasuunnassa kolmeen osaan sekä pystysuunnassa kolmeen osaan, siten että osien suhde on 8:13 tai yksinkertaistettuna 2:3.
Kultaisessa leikkauksessa pyritään sijoittamaan kuvan kohde tai kohteet näihin diagonaalien leikkauspisteisiin. On muisteettavaa, että kultainen leikkaus on kuvan sommittelua helpottava menetelmä, jota voi soveltaa lähes kaikessa kuvataiteissa, kuten piirtämisessä, maalaamisessä kuin myös valo- ja videokuvauksessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti